Alergia pokarmowa
Czasami naszemu organizmowi nie podoba się to czym go karmimy. Wówczas zaczyna się w nim gromadzić za dużo toksyn, złogów i substancji gnilnych. Z zanieczyszczonego jelita grubego szkodliwe substancje wracają do krwi, siejąc spustoszenie w całym organizmie. Przeciążona wątroba zaczyna pracować słabiej i wolniej odtruwa ustrój. Organizm reaguje w sposób wyolbrzymiony objawami alergii pokarmowej. Zaczynają się:
- wymioty;
- biegunka;
- wysypki skórne;
- wyprysk;
- swędzenie;
- pokrzywka;
- lęk;
- bezsenność;
- zmęczenie;
- zapalenie lub bóle stawów;
- zespół jelita drażliwego;
- niestrawność;
- duszność;
- refluks;
- bóle brzucha;
- trądzik;
- zaburzenia oddychania;
- migreny;
- infekcje drożdżakowe;
- katar
Cechą charakterystyczną alergii pokarmowej jest to, że ma ona niejednokrotnie charakter wielonarządowy. Niewykryte alergie pokarmowe są w stanie wywołać wiele różnych dolegliwości często nie kojarzonych z alergią.
Alergenem może być właściwie wszystko.
Najczęściej jednak uczulają:
- białko mleka krowiego;
- białko jaja (gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek);
- ryby i skorupiaki;
- wołowina;
- cytrusy;
- truskawki;
- pomidory;
kiwi;
- seler;
- pietruszka;
- orzechy ziemne;
- orzechy włoskie;
- orzechy arachidowe;
- pszenica;
- jęczmień;
- żyto;
- owies;
- cukier;
- kakao;
- czekolada;
- grzyby (pleśnie i drożdże);
- alkohol;
- soja;
- aromaty spożywcze;
- barwniki spożywcze;
- benzoesany (E210 – E219) dodawane m.in. do konserw;
- dwutlenek siarki (E220);
- tartrazyna (E102);
- glutaminian sodu (E621);
- azotan sodu (E251);
- azotan potasu (E252)
Reakcje krzyżowe
Pokarmy roślinne mogą dodatkowo reagować krzyżowo z pyłkami roślin. Na przykład alergen jabłka jest silnie spokrewniony z alergenem brzozy. Oznacza to, że pacjent u którego stwierdzono nadwrażliwość na pyłek brzozy, może reagować dolegliwościami chorobowymi po zjedzeniu jabłka.
Inne reakcje krzyżowe:
- marchew, orzech laskowy, pyłek brzozy;
- kiwi i pyłek traw;
- seler i bylica pospolita (chwast);
- banan, melon i ambrozja
Niektórych alergenów nie można zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to w pełni możliwe za pomocą aparatu Bicom Optima.
Nie wszystkie pokarmy wymienione bowiem jako najczęściej uczulające wywołują ostrą reakcję alergiczną związaną z aktywnością przeciwciał IgE.
Mimo to, z czasem stają się coraz większym obciążeniem i problemem dla naszego układu odpornościowego, wywołując wiele objawów alergicznych.
Dzięki aparatowi Bicom Optima możemy bezboleśnie i szybko przetestować 200 alergenów pokarmowych.
Nierzadko pod wpływem odpowiednio przeprowadzonej terapii alergenów centralnych w naszej klinice wraca tolerancja organizmu na pozostałe obciążenia. I tak, likwidując np. alergię na białko mleka możemy się pozbyć innej alergii np. na truskawki.
W klinice BRT Medic można wykonać trzy rodzaje testów alergii pokarmowych: mały, duży oraz duży rozszerzony
W skład dużego testu alergenów pokarmowych wchodzi 200 produktów:
1. jabłko |
|
2. morela |
101. ocet winny |
3. banan |
102. orzech włoski |
4. wołowina |
103. mąka pszenna zwyczajna |
5. czarna porzeczka |
104. mąka pszenna organiczna, niebielona |
6. masło |
105. mąka pszenna z środkami spulchniającymi |
7. marchew |
106. mąka pszenna pełnoziarnista, organiczna |
8. kalafior |
107. drożdże piekarskie |
9. seler |
108. drożdże piwowarskie |
10. ser krowi |
109. anchois w solance |
11. kurczak |
110. bakłażan |
12. dorsz |
111. awokado |
13. cukinia |
112. bazylia |
14. ogórek |
113. jagoda |
15. jajko |
114. brokuły |
16. czosnek |
115. seler |
17. winogrona |
116. ser wegetariański |
18. szynka |
117. wiśnie |
19. orzech laskowy |
118. chili, czerwone i zielone |
20. miód |
119. cynamon |
21. kiwi |
120. czekolada |
22. jagnięcina |
121. kolendra |
23. cytryna |
122. krab |
24. sałata |
123. żurawina |
25. malino-jeżyna |
124. kminek |
26. dynia |
125. cykoria |
27. mleko krowie |
126. imbir |
28. mięta |
127. gluten |
29. mieszanka słodyczy |
128. mleko kozie |
30. pieczarka |
129. plamiak (ryba) |
31. cebula |
130. roszponka |
32. pomarańcza |
131. por |
33. pietruszka |
132. traw cytrynowa |
34. pasternak |
133. homar |
35. groszek |
134. makrela |
36. brzoskwinia |
135. mango |
37. orzech ziemny |
136. małż |
38. gruszka |
137. musztarda |
39. papryka |
138. okra |
40. ananas |
139. kapusta właściwa chińska (pak choi) |
41. płastuga (ryba) |
140. papaja |
42. śliwka |
141. orzech pekan, orzesznik jadalny |
43. wieprzowina |
142. pieprz |
44. ziemniak |
143. kasza quinoa, organiczna |
45. krewetka |
144. sałata radicchio (bordowe liście) |
46. pestki dyni |
145 rukola |
47. rabarbar |
146. szałwia |
48. ziarno sezamowe |
147. sardynki w solance |
49. szpinak |
148. szczaw |
50. truskawka |
149. mąka orkiszowa, organiczna |
51. ziarno słonecznika |
150. dynia piżmowa |
52. pomidor |
151. kałamarnica |
53. tuńczyk |
152. ziemniak słodki |
54. indyk |
153. estragon |
55. rukiew |
154. tymianek |
56. fiolka |
155. pstrąg |
57. migdały |
156. kurkuma |
58. proszek do pieczenia |
157. yam (ziemniak) |
59. kasza jęczmienna |
158. jogurt z mleka krowiego |
60. burak |
159. szparagi |
61. jeżyna |
160. liść laurowy |
62. orzech brazylijski |
161. kminek |
63. bób |
162. kardamon |
64. brukselka |
163. papryka ostra |
65. Kasza gryczana |
164.kasztan jadalny |
66. kapusta |
165.szczypiorek |
67. chleb świętojański |
166. klementynka (cytrus) |
68. orzech nerkowca |
167. goździki |
69. groch włoski |
168. koperek |
70. kakao |
169. koper włoski |
71. orzech kokosowy |
170. karczochy |
72. kawa |
171. agrest |
73. kukurydza |
172. renkloda |
74. mąka kukurydziana/ skrobia kukurydz. |
173. chrzan |
75. daktyl |
174. słonecznik bulwiasty |
76. figa |
175. jarmuż |
77. glukoza |
176. kalarepa |
78. grejpfrut |
177. kumkwat |
79. chmiel |
178.limonka |
80. soczewica brązowa |
179. orzech makadamia |
81. ekstrakt słodowy |
180. przyprawa z gałki muszkatołowej |
82. melon |
181. mandarynka |
83. proso |
182. majeranek |
84. owies |
183. gałka muszkatołowa |
85. owies organiczny |
184. oregano |
86. oliwa z oliwek |
185. papryka |
87. rzodkiewka |
186. marakuja |
88. malina |
187. jagoda Inków, miechunka peruwiańska |
89. ryż biały, długi |
188. orzech pinii |
90. ryż biały, krótkie ziarno |
189. pistacje |
91. ryż brązowy organiczny, długi |
190. granat |
92. fasola szparagowa |
191. mak |
93. żyto |
192. czerwona kapusta |
94. łosoś |
193. czerwona porzeczka |
95. mąka sojowa |
194. rozmaryn |
96. cukier biały z buraka cukrowego |
195. szafran |
97. cukier trzcinowy |
196. karambola |
98. cukier brązowy demerara |
197. anyż |
99. rodzynka |
198. karambola (owoc) |
100. ocet |
199. mandarynka |
200. arbuz |
Mały test alergenów pokarmowych obejmuje 58 alergenów:
1. jęczmień |
30. kurczak |
2. kasza gryczana |
31. baranina |
3. kukurydza |
32. wieprzowina |
4. proso |
33. cielęcina |
5. owies |
34. żółtko jaja |
6. ryż |
35 białko jaja |
7. żyto |
36. kawa |
8. sezam |
37. herbata |
9. orkisz |
38. miód |
10. pszenica |
39. cukier |
11. gluten |
40. kakao |
12. drożdże |
41. migdał |
13. dorsz+śledź |
42. orzech laskowy |
14. węgorz+małże+krew.+łosoś+sardyn.+sola |
43. orzech ziemny |
15. dorsz |
44. orzech włoski |
16. śledź |
45. jabłko |
17. makrela |
46. morela |
18. flądra |
47. banan |
19. łosoś |
48. wiśnia |
20. fasola |
49. porzeczka |
21. marchew |
50. agrest |
22. cebula |
51. winogrona |
23. ziemniaki |
52. grejpfrut |
24. szpinak |
53. cytryna |
25. pomidor |
54. pomarańcza |
26. białko mleka krowiego |
55. brzoskwinia |
27. laktoza |
56. gruszka |
28. soja |
57. malina |
29. wołowina |
58. truskawka |
Test duży rozszerzony (ponad 240 produktów) obejmuje alergeny znajdujące się w teście małym oraz dużym (łącznie).