pn-śr-pt: 7.30 - 19.00
wt-czw: 7.00 - 15.00

ul. Towarowa 35 lok. 106
00-869 Warszawa

kontakt@klinikabiorezonansu.pl
tel.: (22) 394 36 67; 601 718 448

Odkwaszanie organizmu/równowaga kwasowo-zasadowa

 

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH krwi i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Równowaga kwasowo-zasadowa pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Jaki jest prawidłowy zakres pH?

Stan równowagi osiągamy, kiedy zakres pH dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Wyższe pH oznacza przewagę składników zasadowych, niższe – kwaśnych.

Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa jest niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie przy wartościach pH krwi niższych niż 6,8 i wyższych niż 7,8.

Zarówno kwasica jak i zasadowica mogą nawet prowadzić do śmierci.

Jakie są objawy zakwaszenie organizmu?

·  zaburzenia snu;

·  bóle głowy;

·  niestrawność;

·  pryszcze;

·  zawroty głowy;

·  nudności;

·  osłabienie fizyczne;

·  ogólne zmęczenie;

·  gorycz lub kwas w ustach;

·  podkrążone oczy, cienie;

·  brak koncentracji

·  depresja;

·  napięcia nerwowe;

·  zaparcia;

·  częste infekcje;

·  wypadanie włosów

Długotrwałe zakwaszenie prowadzi do rozwoju przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, osteoporoza, nadciśnienie, nowotwory, miażdżyca oraz zmiany zwyrodnieniowe stawów.

Jaka powinna być prawidłowa dieta?

Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową dieta powinna się składać:

- w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych;

- w 20% z produktów kwasotwórczych.

Należy więc zwiększyć spożycie produktów wytwarzających zasady:

·  warzyw;

·  owoców;

·  świeżych soków;

·  sałatek;

·  ziół

Zmniejszyć natomiast spożycie produktów wytwarzających kwasy takich jak:

·  kawa;

·  czekolada;

·  herbata;

·  alkohol;

·  cukier;

·  biała mąka;

·  mięso;

·  produkty mleczne;

·  papierosy;

·  kakao

Jak widać smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, a cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.

Kontrolowanie pH:

Zawsze pH moczu można kontrolować za pomocą papierka lakmusowego, najlepiej w godzinach porannych. Wartości powinny oscylować pomiędzy 6,4 a 7,2.

Jeśli stwierdzisz u siebie nieprawidłową wartość pH lub podejrzewasz zakwaszenie organizmu zapraszamy na terapie wspomagające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Należy pamiętać, że nadkwaśność tkanki łącznej, odgrywa ważną rolę w wielu chorobach przewlekłych. Stymuluje rozwój grzybicy i pasożytów, usposabia do występowania alergii, chorób metabolicznych, autoimmunologicznych i osteoporozy.