pn-śr-pt: 7.30 - 19.00
wt-czw: 7.00 - 15.00

ul. Solidarności 155 lok. 30
00-877 Warszawa

kontakt@klinikabiorezonansu.pl
tel.: (22) 394 36 67; 601 718 448

Candida albicans to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym składając się na florę fizjologiczną jelita. Jego niewielka ilość nie przeszkadza w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, gdyż współżyje z innymi mikrobami (bakteriami) składającymi się na florę przewodu pokarmowego.

Problem zaczyna pojawia się gdy zostanie zachwiana równowaga ilościowa drobnoustrojów jelitowych na korzyść candidy.

A dzieje się tak najczęściej na skutek masowo stosowanych antybiotyków przeciwbakteryjnych na które drożdżak jest odporny.

Do innych przyczyn kandydozy należą:

  • spadek odporności;
  • nieprawidłowa dieta (uboga w warzywa i owoce oraz obfitująca w cukry i wysokoprzetworzone produkty skrobiowe – białe pieczywo, biały ryż, makarony);
  • cukrzyca;
  • stres;
  • klimatyzacja.

Rozwijające się  w organizmie grzyby candida pasożytują  na żywej tkance żywiciela i potrafią każdego dnia powiększyć swoją długość odgałęzień grzybni o ponad kilometr.

Aby zdobyć pożywienie (białko) agresywnie wpływają na rozpad komórek organizmu poprzez wydalanie do tkanki enzymów trawiennych.  Osłabione komórki nie są w stanie obronić się przed enzymatycznym atakiem grzybów, stając się ich pożywką.

Takie oddziaływanie grzyba Candida na ścianę jelita powoduje jego nieszczelność i przenikanie substancji , które normalnie nie powinny się pojawić we krwi. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba. Pojawiają się niewspółmierne reakcje układu immunologicznego takie jak alergia pokarmowa, wziewna, na kosmetyki, zapachy.

Substancjami resztkowymi pozostałymi z rozpadu komórki tkanki odżywiają się często bakterie – najczęściej gronkowce i paciorkowce, które współistnieją z kandydozą.

Rodzaje grzybów Candida

Znanych jest około 200 gatunków grzybów Candida. Sprawcą 90 proc. wszystkich infekcji grzybiczych jest odmiana Candida albicans. Resztę zakażeń wywołują C. tropicalis, C. glabrata, C. krusei, C. lusitaniae oraz C. parapsilosis(często zasiedlająca śluzówkę jelit, gardła, jamy ustnej, dróg moczowych, pochwy i prostaty).

 

 

Toksyny wytwarzane przez grzyby Candida

Toksyny i metabolity wytwarzane przez grzyby stanowią niebezpieczeństwo dla organizmu żywiciela. Naruszają błonę śluzowa jelita cienkiego, zmniejszają powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych, uszkadzają śluzówkę jelita grubego, powodują przenikanie toksyn, alergenów, metali ciężkich z masy kałowej do organizmu. Oddziaływują na organizm wywołując objawy podobne do innych chorób, na przykład nerwicy, chorób reumatycznych, bakteryjnych infekcji jelitowych, depresji, schizofrenii.

Objawy Candidy


 

 

Bardzo wiele symptomów, pozornie nie związanych ze sobą, może być sygnałem, że w organizmie zagnieździł się drożdżak Candida:

- przewlekłe zmęczenie;

- cienie pod oczami;

- biały nalot na języku;

- wysypki;

- nudności, gazy, wzdęcia, biegunki;

- katar sienny;

- niepohamowany apetyt na słodycze;

- infekcje uszy;

- brzydki zapach z ust;

- nietolerancja glutenu;

- bóle brzucha;

- stany depresyjne;

- problemy z zatokami;

- kłopoty z koncentracją, pamięcią;

- bóle stawów;

- problemy ze snem;

- bóle głowy;

- infekcje narządów płciowych;

- stany podgorączkowe;

- uczucie zmęczonych nóg

 

Grzybica może być przyczyną chorób z autoagresji. Grzyby bezwzględnie wykorzystują osłabienie organizmu, rozprzestrzeniając się w całym organizmie, uszkadzając tkanki narządów i przyczyniając się do rozwoju chorób takich jak: RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), toczeń, stwardnienie rozsiane, chorobęHasimoto, cukrzycę typu I, zespół jelita drażliwego (ZDJ), wrzodziejące zapalenie jelita, chorobę Leśniowskiego-Crohna , jaskry, łuszczycy, autyzmu u dzieci, grzybica jelita, grzybica ogólnoustrojowa, grzybice narządów płciowych i wiele innych.

 

Diagnostyka i leczenie grzybicy wg. medycyny akademickiej

Akademicki program nauczania lekarzy nie obejmuje wiedzy dotyczącej rozpoznawania chorób wywołanych przez grzyby Candida, więc lekarze nie są przygotowani do przeprowadzania diagnostyki i leczenia schorzeń powodowanych przez owe grzyby. W podręcznikach dla studentów medycyny brak wiadomości na temat grzybic powodowanych Candidą lub są one bardzo enigmatyczne. Ponieważ lekarze nie rozpoznają objawów tych chorób, więc laboratoria też nie są przygotowane do ich diagnostyki. 

Źródło:”Nie dajsięzjeść grzybom Candida” Janus Andrzej

Pozostają zatem naturalne, alternatywne sposoby diagnostyki takie jak:

  • domowy test grzybicy Candida;
  • specjalistyczny test grzybicy Candida w klinice biorezonansu.

Domowy test Candidy

Wystarczy rano splunąć do szklanki z czystą wodą, odczekać 30 minut i ocenić. Jeśli ślina wypłynęła na powierzchnię, a woda pozostała czysta to otrzymujemy wynik negatywny. Jeśli natomiast woda jest zmącona(mętna) bądź przyjęła strukturę tasiemkową oznacza to, że organizm zaatakowały grzyby pasożytnicze.

Diagnostyka i leczenie w klinice

Wykonujemy specjalistyczne testy na Candidę oraz indywidualnie dobrane terapie biorezonansowe . Koncentrujemy się na dwóch podstawowych kierunkach walki z grzybicą: likwidacji patogenów oraz wzmacnianiu funkcji systemu odpornościowego.

Dodatkowo wspomagamy organizm w eliminacji toksyn przez narządy i układy wydalnicze: nerki, układ pokarmowy, oddechowy i skórę. Przywracamy naturalną florę jelit oraz wygaszamy reakcje alergiczne będące wynikiem zagrzybienia.

Jako nieliczni w Polsce posiadamy aparat Bicom Optima i co się z tym wiąże kanał drugi, który zwiększa skuteczność oraz skraca czas trwania terapii.

Atutem naszych terapii jest całkowite bezpieczeństwo, brak skutków ubocznych, bezinwazyjność i bezbolesność.

Kilka wskazówek dla naszych pacjentów:

  • Warto rozpocząć dzień od wypicia bardzo prostej mikstury – ciepłej wody z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Candida nie lubi kwaśnego, a antybakteryjne właściwości cytryny są blokadą dla rozmnażania się grzyba. Ciepły napój spożyty rano zadziała regenerująco na system trawienny;
  • Staraj się dokładnie gryźć i przeżuwać pokarm aby owoce i produkty skrobiowe zostały dokładnie strawione, a następnie wchłonięte w jelicie cienkim. Cukry proste nie przedostaną się wtedy do jelita grubego;
  • Nie spożywaj nadmiernej ilości cukrów prostych. Organizm nie jest ich w stanie strawić i wchłonąć w tak dużej ilości. W związku z czym przenikają do jelita grubego prowokując grzyby do nadmiernego namnażania.
  • Staraj się nie przyjmować antybiotyków, sulfonamidów i innych chemicznych preparatów farmaceutycznych. A jeśli już musisz to koniecznie stosuj probiotyki. Już jedna tabletka antybiotyku przeciwbakteryjnego zaburza ilościową homeostazę drobnoustrojów jelitowch na korzyść Candidy. Niszczy także pałeczki kwasu mlekowego, które w normalnych warunkach zapobiegają namnażaniu się drożdżaków;
  • Staraj się odżywiać produktami spożywczymi wyłącznie naturalnymi, świeżymi i nieprzetworzonymi przez przemysł.
  • Pomocne jest wprowadzenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one silne właściwości przciwzapalne. Zaleca się spożywanie nieoczyszczonego oleju z siemienia lnianego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (3-5 łyżek w ciągu dnia). Można także stosować tran rybi.
  • Jedz czosnek– zawiera on allicynę o silnym działaniu grzybo i bakteriobójczym. Allicyna nie niszczy przyjaznych bakterii – pałeczek kwasu mlekowego.