pn-śr-pt: 7.30 - 19.00
wt-czw: 7.00 - 15.00

ul. Towarowa 35 lok. 106
00-869 Warszawa

kontakt@klinikabiorezonansu.pl
tel.: (22) 394 36 67; 601 718 448

Alergia pokarmowa

Czasami naszemu organizmowi nie podoba się to czym go karmimy. Wówczas zaczyna się w nim gromadzić za dużo toksyn, złogów i substancji gnilnych. Z zanieczyszczonego jelita grubego szkodliwe substancje wracają do krwi, siejąc spustoszenie w całym organizmie. Przeciążona wątroba zaczyna pracować słabiej i wolniej odtruwa ustrój. Organizm reaguje w sposób wyolbrzymiony objawami alergii pokarmowej. Zaczynają się:

 

  • wymioty;
  • biegunka;
  • wysypki skórne;
  • wyprysk;
  • swędzenie;
  • pokrzywka;
  • lęk;
  • bezsenność;
  • zmęczenie;
  • zapalenie lub bóle stawów;
  • zespół jelita drażliwego;
  • niestrawność;
  • duszność;
  • refluks;
  • bóle brzucha;
  • trądzik;
  • zaburzenia oddychania;
  • migreny;
  • infekcje drożdżakowe;
  • katar

 

Cechą charakterystyczną alergii pokarmowej jest to, że ma ona niejednokrotnie charakter wielonarządowy. Niewykryte  alergie pokarmowe są w stanie wywołać wiele różnych dolegliwości często nie kojarzonych z alergią.

Alergenem może być właściwie wszystko.

 

Najczęściej jednak uczulają:

 

  • białko mleka krowiego;
  • białko jaja (gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek);
  • ryby i skorupiaki;
  • wołowina;
  • cytrusy;
  • truskawki;
  • pomidory;
  • kiwi;
  • seler;
  • pietruszka;
  • orzechy ziemne;
  • orzechy włoskie;
  • orzechy arachidowe;
  • pszenica;
  • jęczmień;
  • żyto;
  • owies;
  • cukier;
  • kakao;
  • czekolada;
  • grzyby (pleśnie i drożdże);
  • alkohol;
  • soja;
  • aromaty spożywcze;
  • barwniki spożywcze;
  • benzoesany (E210 – E219) dodawane m.in. do konserw;
  • dwutlenek siarki (E220);
  • tartrazyna (E102);
  • glutaminian sodu (E621);
  • azotan sodu (E251);
  • azotan potasu (E252)

 

Reakcje krzyżowe

Pokarmy roślinne mogą dodatkowo reagować krzyżowo z pyłkami roślin. Na przykład alergen jabłka jest silnie spokrewniony z alergenem brzozy. Oznacza to, że pacjent u którego stwierdzono nadwrażliwość na pyłek brzozy, może reagować dolegliwościami chorobowymi po zjedzeniu jabłka.

Inne reakcje krzyżowe:

 

  • marchew, orzech laskowy, pyłek brzozy;
  • kiwi i pyłek traw;
  • seler i bylica pospolita (chwast);
  • banan, melon i ambrozja

 

Niektórych alergenów nie można zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to w pełni możliwe za pomocą aparatu Bicom Optima. 

Nie wszystkie pokarmy wymienione bowiem jako najczęściej uczulające wywołują ostrą  reakcję alergiczną związaną z aktywnością przeciwciał IgE.

Mimo to, z czasem stają się coraz większym obciążeniem i problemem dla naszego układu odpornościowego, wywołując wiele objawów alergicznych.
Dzięki aparatowi Bicom Optima możemy bezboleśnie i szybko przetestować 200 alergenów pokarmowych.

Nierzadko pod wpływem odpowiednio przeprowadzonej terapii alergenów centralnych w naszej klinice wraca tolerancja organizmu na pozostałe obciążenia. I tak, likwidując np. alergię na białko mleka możemy się pozbyć innej alergii np. na truskawki.

W klinice BRT Medic można wykonać trzy rodzaje testów alergii pokarmowych: mały, duży oraz duży rozszerzony

W skład dużego testu alergenów pokarmowych wchodzi 200 produktów:

1.  jabłko

 

2.  morela

101. ocet winny

3.  banan

102. orzech włoski

4.  wołowina

103. mąka pszenna zwyczajna

5.  czarna porzeczka

104. mąka pszenna organiczna, niebielona

6.  masło

105. mąka pszenna z środkami spulchniającymi

7.  marchew

106. mąka pszenna pełnoziarnista, organiczna

8.  kalafior

107. drożdże piekarskie

9.  seler

108. drożdże piwowarskie

10.  ser krowi

109. anchois w solance

11.  kurczak

110. bakłażan

12.  dorsz

111. awokado

13.  cukinia

112. bazylia

14.  ogórek

113. jagoda

15.  jajko

114. brokuły

16.  czosnek

115. seler

17.  winogrona

116. ser wegetariański

18.  szynka

117. wiśnie

19.  orzech laskowy

118. chili, czerwone i zielone

20.  miód

119. cynamon

21.  kiwi

120. czekolada

22.  jagnięcina

121. kolendra

23.  cytryna

122. krab

24.  sałata

123. żurawina

25.  malino-jeżyna

124. kminek

26.  dynia

125. cykoria

27.  mleko krowie

126. imbir

28.  mięta

127. gluten

29.  mieszanka słodyczy

128. mleko kozie

30.  pieczarka

129. plamiak (ryba)

31.  cebula

130. roszponka

32.  pomarańcza

131. por

33.  pietruszka

132. traw cytrynowa

34.  pasternak

133. homar

35.  groszek

134. makrela

36.  brzoskwinia

135. mango

37.  orzech ziemny

136. małż

38.  gruszka

137. musztarda

39.  papryka

138. okra

40.  ananas

139. kapusta właściwa chińska (pak choi)

41.  płastuga (ryba)

140. papaja

42.  śliwka

141. orzech pekan, orzesznik jadalny

43.  wieprzowina

142. pieprz

44.  ziemniak

143. kasza quinoa, organiczna

45.  krewetka

144. sałata radicchio (bordowe liście)

46.  pestki dyni

145 rukola

47.  rabarbar

146. szałwia

48.  ziarno sezamowe

147. sardynki w solance

49.  szpinak

148. szczaw

50.  truskawka

149. mąka orkiszowa, organiczna

51.  ziarno słonecznika

150. dynia piżmowa

52.  pomidor

151. kałamarnica

53.  tuńczyk

152. ziemniak słodki

54.  indyk

153. estragon

55.  rukiew

154. tymianek

56.  fiolka

155. pstrąg

57.  migdały

156. kurkuma

58.  proszek do pieczenia

157. yam (ziemniak)

59.  kasza jęczmienna

158.  jogurt z mleka krowiego

60.  burak

159. szparagi

61.  jeżyna

160. liść laurowy

62.  orzech brazylijski

161. kminek

63.  bób

162. kardamon

64.  brukselka

163. papryka ostra

65.  Kasza gryczana

164.kasztan jadalny

66.  kapusta

165.szczypiorek

67.  chleb świętojański

166. klementynka (cytrus)

68.  orzech nerkowca

167. goździki

69.  groch włoski

168. koperek

70.  kakao

169. koper włoski

71.  orzech kokosowy

170. karczochy

72.  kawa

171. agrest

73.  kukurydza

172. renkloda

74.  mąka kukurydziana/ skrobia kukurydz.

173. chrzan

75.  daktyl

174. słonecznik bulwiasty

76.  figa

175. jarmuż

77.  glukoza

176. kalarepa

78.  grejpfrut

177. kumkwat

79.  chmiel

178.limonka

80.  soczewica brązowa

179. orzech makadamia

81.  ekstrakt słodowy

180. przyprawa z gałki muszkatołowej

82.  melon

181. mandarynka

83.  proso

182. majeranek

84.  owies

183. gałka muszkatołowa

85.  owies organiczny

184. oregano

86.  oliwa z oliwek

185. papryka

87.  rzodkiewka

186. marakuja

88.  malina

187. jagoda Inków, miechunka peruwiańska

89.  ryż biały, długi

188. orzech pinii

90.  ryż biały, krótkie ziarno

189. pistacje

91.  ryż brązowy organiczny, długi

190. granat

92.  fasola szparagowa

191. mak

93.  żyto

192. czerwona kapusta

94.  łosoś

193. czerwona porzeczka

95.  mąka sojowa

194. rozmaryn

96.  cukier biały  z buraka cukrowego

195. szafran

97.  cukier trzcinowy

196. karambola

98.  cukier brązowy demerara

197. anyż

99.  rodzynka

198. karambola (owoc)

  100.  ocet

199.  mandarynka

 

200. arbuz

Mały test alergenów pokarmowych obejmuje 58 alergenów:

1.  jęczmień

30. kurczak

2.  kasza gryczana

31. baranina

3.  kukurydza

32. wieprzowina

4.  proso

33. cielęcina

5.  owies

34. żółtko jaja

6.  ryż

35 białko jaja

7.  żyto

36. kawa

8.  sezam

37. herbata

9.  orkisz

38. miód

10.  pszenica

39. cukier

11.  gluten

40. kakao

12.  drożdże

41. migdał

13.  dorsz+śledź

42. orzech laskowy

14.  węgorz+małże+krew.+łosoś+sardyn.+sola

43. orzech ziemny

15.  dorsz

44. orzech włoski

16.  śledź

45. jabłko

17.  makrela

46. morela

18.  flądra

47. banan

19.  łosoś

48. wiśnia

20.  fasola

49. porzeczka

21.  marchew

50. agrest

22.  cebula

51. winogrona

23.  ziemniaki

52. grejpfrut

24.  szpinak

53. cytryna

25.  pomidor

54. pomarańcza

26.  białko mleka krowiego

55. brzoskwinia

27.  laktoza

56. gruszka

28.  soja

57. malina

29.  wołowina

58. truskawka

Test duży rozszerzony (ponad 240 produktów) obejmuje alergeny znajdujące się w teście małym oraz dużym (łącznie).